Vi använder cookies för att göra din upplevelse på vår sida så bra som möjligt. OK

Vilken truck får jag köra efter truckförarutbildning A?

Stefan Elfqvist - 5 augusti 2019

Det ställs stora krav på truckförarens skicklighet och omdöme, eftersom trucken ofta arbetar i trånga utrymmen där den ska samsas med både fordon och människor. Det finns därför framtagna riktlinjer för vad som bör gälla för att Arbetsmiljöverkets krav på dokumenterade kunskaper och färdigheter för truckförare ska uppfyllas.  

Nästan alla blivande truckförare går igenom någon form av utbildning omfattande teori och körträning under ledning av en truckinstruktör. Efter godkänt teoretiskt och praktiskt prov utfärdar truckinstruktören ett utbildningsintyg, som visar att föraren genomgått utbildningen ifråga och klarat proven. På utbildningsintyget anges vilken eller vilka trucktyper föraren övat på och blivit godkänd för.

Ladda ner sammanställning av olika truckförarutbildningar

Tyvärr finns det utbildningar som endast är teoretiska, där eleven aldrig behöver köra en truck. Det finns även de utbildningar där instruktören utfärdar intyg för alla truckar även om eleven endast kört några av dem.

Det finns många olika trucktyper

Det finns truckar av olika storlekar och typer, avsedda för skilda miljöer och uppgifter. Utifrån ett säkerhetsperspektiv kan truckar delas in i fyra huvudgrupper; A, B, C och D.

Förutom att kunna köra trucken rekommenderas även följande kunskapsområden:

  • Risker och säkerhetsbestämmelser
  • Trafikbestämmelser
  • Truckens konstruktion, de vanligaste trucktyperna
  • Truckens arbetssätt, stabilitet och belastningar
  • Material- och godshantering
  • Ett ergonomiskt arbetssätt
  • Säkerhetskontroll/daglig tillsyn
  • Hantering av farligt gods

Som vi ser är det mycket mer än att bara köra truck. Som nämns i det här inlägget erbjuder inte alla utbildningar både teori och praktik. Var noga med att säkerställa att dina truckförare har den kunskap som krävs för att köra truck hos er. Börja med att kontrollera vilka truckar de verkligen har blivit utbildade i att köra.

Ladda ner vår guide över alla trucktyper  för att se om den utbildning dina truckförare har gått överensstämmer med den typ av truck som de faktiskt kör hos dig.

Ladda ner guiden om krav och regler för truckanvändning

Taggar: Utbildning, Köra truck

Stefan Elfqvist

Stefan är Senior Security Advisor inom utbildning, säkerhet och riskanalys för området användning av truck.

Förra inlägget Nästa inlägg
Inga resultat