Det ställs stora krav på truckförarens skicklighet och omdöme, eftersom trucken ofta arbetar i trånga utrymmen där den ska samsas med både fordon och människor. Det finns därför framtagna riktlinjer för vad som bör gälla för att Arbetsmiljöverkets krav på dokumenterade kunskaper och färdigheter för truckförare ska uppfyllas.
Nästan alla blivande truckförare går igenom någon form av utbildning omfattande teori och körträning under ledning av en truckinstruktör. Efter godkänt teoretiskt och praktiskt prov utfärdar truckinstruktören ett utbildningsintyg, som visar att föraren genomgått utbildningen ifråga och klarat proven. På utbildningsintyget anges vilken eller vilka trucktyper föraren övat på och blivit godkänd för. Tyvärr finns det utbildningar som endast är teoretiska, där eleven aldrig behöver köra en truck. Det finns även de utbildningar där instruktören utfärdar intyg för alla truckar även om eleven endast kört några av dem.
Läs mer: Får man köra truck utan truckkort?
Det finns många olika trucktyper
Det finns många olika typer av truckar avsedda för skilda miljöer och uppgifter. Utifrån ett säkerhetsperspektiv kan truckar delas in i fyra huvudgrupper
- A-truckar är låglyftande truckar och ledstaplare.
- B-truckar är höglyftande truckar, till exempel motvikts- och skjutstativtruckar.
- C-truckar är olika former av stora truckar, till exempel containertruckar och timmertruckar.
- D-truckar är drag-, flak- och terminaltruckar.
Efter att ha genomfört truckförarutbildning A bör du med andra ord ha kunskaper att köra låglyftare och ledstaplare. Det är däremot upp till din arbetsgivare att utfärda ett körtillstånd till dig om hen anser att dina kunskaper är tillräckliga.
Läs mer: Körkort eller körtillstånd för att köra truck?
Ladda ner vår guide över alla trucktyper för att se om den utbildning du har gått överensstämmer med den typ av truck som du kör på din arbetsplats: