Vi använder cookies för att göra din upplevelse på vår sida så bra som möjligt. OK

Körkort eller körtillstånd för att köra truck?

Stefan Elfqvist - 21 mars 2018

Har du B-körkort eller moppekörkort och måste köra truck på jobbet? Tyvärr räcker inte ditt körkort för det. Du behöver även ha ett utbildningsintyg (truckkort) och ett körtillstånd från din arbetsgivare.


För att köra truck inomhus krävs inte något körkort. Du ska däremot ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper på att köra truck. Ska du köra truck på väg (läs om vad som räknas som väg) krävs körkort med behörighet AM eller traktorkort. Det är självklart en fördel om den blivande truckföraren har kompetens som motsvarar körkort behörighet B, AM eller traktorkort innan hen påbörjar den specifika truckförarutbildningen, då de grundläggande trafikreglerna inne på arbetsplatsen är desamma som ute i samhället.

 Ladda ner sammanställning av olika truckförarutbildningar

Truckkort får du efter genomförd utbildning

En truck får som sagt bara användas av den som har dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper för att använda den säkert. Det innebär att du måste gå en specifik utbildning för att köra truck som utfärdar ett utbildningsintyg (truckkort) till dig. Utbildningen ska innehålla både teori och praktik för just den truck eller de truckar som du vill kunna köra. Det räcker inte med att köra en av truckarna, du måste praktisera på alla de truckar du vill ha truckkort för.

Läs mer om vilken utbildning som gäller för den truck du ska köra>>

Arbetsgivaren utfärdar körtillstånd för sin verksamhet

Det är upp till din arbetsgivare om han vill låta dig arbete med truck baserat på om du har tillräckliga kunskaper för att köra truck säkert. Arbetsgivaren måste i sin tur ha kunskap, information och  den erfarenhet som krävs för att arbetet med truck ska kunna utföras säkert. När hen utfärdat ett körtillstånd till dig har du rätt att köra truck. Varje ny arbetsgivare måste utfärda ett nytt intyg till dig. 

Ladda ner guiden om krav och regler för truckanvändning

 

Taggar: Utbildning, Köra truck

Stefan Elfqvist

Stefan är Senior Security Advisor inom utbildning, säkerhet och riskanalys för området användning av truck.

Förra inlägget Nästa inlägg
Inga resultat