Körkort eller körtillstånd för att köra truck?

Picture of Stefan Elfqvist

Stefan Elfqvist

Lästid: 6 minuter

Utbildning

Har du B-körkort eller moppekörkort och måste köra truck på jobbet? Tyvärr räcker inte ditt körkort för det. För att köra truck inomhus behöver du ha ett utbildningsintyg (truckkort) och ett körtillstånd från din arbetsgivare. Egentligen säger lagen att du ska ha "dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper" på att du kan köra truck.

Ska du köra truck på väg krävs körkort med behörighet AM eller traktorkort. Det är självklart en fördel om den blivande truckföraren har kompetens som motsvarar körkort behörighet B, AM eller traktorkort innan hen påbörjar den specifika truckförarutbildningen, då de grundläggande trafikreglerna inne på arbetsplatsen är desamma som ute i samhället.

toyota-sas_LO (1)

Truckkort får du efter genomförd utbildning

En truck får som sagt bara användas av den som har dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper för att använda den säkert. Det innebär att du måste gå en specifik utbildning för att köra truck som utfärdar ett utbildningsintyg (truckkort) till dig. Utbildningen ska innehålla både teori och praktik för just den truck eller de truckar som du vill kunna köra. Det räcker inte med att köra en av truckarna, du måste praktisera på alla de truckar du vill ha truckkort för.

Läs mer om vilken utbildning som gäller för den truck du ska köra.

Arbetsgivaren utfärdar körtillstånd för sin verksamhet

Det är upp till din arbetsgivare om han vill låta dig arbete med truck baserat på om du har tillräckliga kunskaper för att köra truck säkert. Arbetsgivaren måste i sin tur ha kunskap, information och  den erfarenhet som krävs för att arbetet med truck ska kunna utföras säkert. När hen utfärdat ett körtillstånd till dig har du rätt att köra truck. Varje ny arbetsgivare måste utfärda ett nytt intyg till dig. 

Ladda ner guiden om krav och regler för truckanvändning

 

Poplära artiklar