Vi använder cookies för att göra din upplevelse på vår sida så bra som möjligt. OK

Får man köra truck utan truckkort?

Stefan Elfqvist - 27 augusti 2019

Nja! Generellt gällare att en truckförare ska ha "dokumenterade kunskaper och färdigheter för att använda trucken säkert". För att ha dokumenterade kunskaper och färdigheter måste ju en truckförare ha gått en utbildning där hen får nerskrivet vad hen har lärt sig. Det kallas med ett annat ord för "truckkort". Truckkortet är alltså det intyg du får när du har gått en truckförarutbildning.

Det finns många truckförarutbildningar där ute, av olika kvalitet, vilket innebär att den som är ansvarig på platsen där trucken ska framföras inte alltid kan vara säker på vad truckförare verkligen har lärt sig. Som tur är räcker inte truckkortet för att ha rätt att köra truck. Du måste också ha ett körtillstånd utfärdat av arbetsgivaren vars ansvar det är att se till att föraren verkligen kan köra den eller de truckar som ska användas på arbetsplatsen. Problemet för arbetsgivaren är att det i dagsläget inte finns några krav på hur en truckförarutbildning ska vara utformad. Det finns de som bara är baserade på teori, där studenterna aldrig får prova att köra truck eller endast köra ett fåtal truckar medan utbildningsintyget visar att de har lärt sig att köra alla trucktyper. 

Läs mer om skillnaden mellan truckkortet och körtillståndet>>

Det är detta körtillstånd som utgör den egentliga behörigheten att köra truck på arbetsplatsen. Den som fått uppgiften av arbetsgivaren att utfärda körtillstånd ska ha den kunskap, information och erfarenhet som krävs för att arbetet med truck på företaget ska kunna utföras säkert.

Förutom truckkortet och körtillståndet krävs det också att arbetsgivaren informerar och ger instruktioner om de lokala förhållanden och regler som gäller på arbetsplatsen och som påverkar arbetet som truckförare. Dessa lokala regler ska specificeras på intyget.

Speciella regler gäller t.e.x om trucken ska köras på allmän väg. Läs mer om det här>>

Arbetsmiljöverket kan utfärda sanktionsavgifter från 15.000 kr upp till 150.000 kr om körtillstånd saknas.

Sammanfattning:

Körtillstånd från arbetsgivaren är ett krav för att få köra truck och måste vara utställda till alla på arbetsplatserna som ska köra truck för just de truckarna som de ska använda. Det är arbetsgivarens ansvar att säkerställa att de anställda har gått en fullgod utbildning med teori och praktik för just den trucken som de ska köra. 

Ladda ner guiden om krav och regler för truckanvändning

 

Taggar: Utbildning, Köra truck

Stefan Elfqvist

Stefan är Senior Security Advisor inom utbildning, säkerhet och riskanalys för området användning av truck.

Förra inlägget Nästa inlägg
Inga resultat