Välj rätt truckdäck - luftgummi eller hjulbanor

Picture of Mattias Nyman

Mattias Nyman

Lästid: 4 minuter

Däck

När du väljer däck för din gaffeltruck, är två av de vanligaste alternativen pneumatiska däck eller hjulbanor. Att välja rätt däck är inte lätt då de är anpassade för olika miljö- och arbetsförhållanden. 

Genom att välja rätt däck kan du förlänga däckens livslängd, sänka energiförbrukningen och få en säkrare arbetsmiljö samtidigt som du spar både pengar och miljö. 

Läs mer: Valet av truckdäck påverkar bränsleförbrukningen

 

Luftgummidäck

Pneumatiska däck eller luftgummidäck som de också kallas liknar ett bildäck och erbjuder hög prestanda och mångsidighet. Luftgummidäck ger ett starkt grepp på ojämna ytor och grov terräng och är populära på byggarbetsplatser, på timmerverk och inomhus/utomhuslager. Däckets uppbyggnad innebär att det har ett högre rullmotstånd som är mer energikrävande men samtidigt ställer mindre krav på underlaget än andra däcktyper. 

Hjulbanor

Hjulbanor är gjorda av slät fast gummi och är monterade runt ett metallband.  De är lättare att underhålla, men de får inte samma rullmotstånd som ett luftgummidäck, särskilt utomhus. Hjulbanor är bäst för släta underlag, främst inomhus eller på lastkajer, och är dessutom punkteringssäkra och har lång livslängd.


Beslut

Innan du gör ditt truckköp bör du bestämma om luftgummidäck eller hjulbanor är bäst för dig. Börja med att bestämma hur trucken ska användas och vilken kapacitet ni har. Fundera sedan på hur er arbetsplats ser ut och om trucken kommer att köra inomhus eller utomhus. Kommer den att användas på jämn eller grov terräng?


Kom ihåg att de flesta gaffeltruckar kräver specifika däck, så gör lite forskning innan du köper truck för att vara säker på att det kommer att fungera för dig.

Ladda ner Däckguiden

Poplära artiklar