Tips när du ska köpa begagnad truck

Picture of Stefan Orrgren

Stefan Orrgren

Lästid: 8 minuter

Begagnat

Det kan kännas svårt och även lite skrämmande att köpa en begagnad truck, eftersom det är så mycket man måste ha koll på. Man vill ju inte köpa en truck som går sönder eller visar sig vara helt fel för verksamheten. Det är ju trots allt en stor investering som ska göras.

På Toyota Material Handling undersöker vi alltid begagnade truckar som kommer in till oss och därefter lagar och rekonditionerar vi trucken till nyskick. När trucken har gått igenom hela rekonditioneringskedjan kallar vi den för ”Approved Used Truck”.  Nedan har vi samlat ihop en lista på saker som du bör tänka på om du köper en begagnad truck från någon annan, men som vi redan har tänkt på åt dig om du köper från oss.

 toyota truck rekonditioneras av tekniker

5 värdefulla tips när du ska köpa en begagnad truck

Trucken måste vara rätt för din verksamhet

Köp den truck som är rätt för din verksamhet, det vill säga lämplig för applikationen, t.ex. lägsta takhöjd/porthöjd och bredd på lagergångarna. Ta hjälp av ett proffs som kan undersöka din anläggning och vilka truckar som passar för din verksamhet. Vi hjälper dig direkt. Kontakta en säljare.

Maskinskyltar på rätt språk

Truckens maskinskyltar, dekaler och varningsskyltar måste finnas på rätt språk. Dessutom ska trucken vara CE-certifierad och ha rätt bruksanvisningar.

Trucken måste fungera

Det kanske säger sig självt men några av det vanligaste problemen som ofta inte upptäcks i tid om man köper från en oseriös säljare handlar om truckens funktionalitet. Funkar motorn som den ska? Finns läckage? Hur fungerar stativet? Det är också viktigt att veta om det glappar mellan styrskenorna och gaffelhållaren. Ger stativet och gafflarna efter vid belastning? Hur är truckens styrning? Går trucken rakt fram eller svänger den åt något håll? Andra saker att tänka är bromsarna, belysningen och batteriets status.

Se gärna en film som visar hur vi tar hand om våra begagnade truckar >>

Hur ser truckdäcken ut?

Skicket på truckens däck är viktigt att få svar på då det är en av de stora kostnaderna på trucken. Kontrollera däckens slitagenivå (Tread Wear Indicator) och undersök om däcken är skadade. Finns sprickbildning och/eller tecken på krackelering?  Ladda ner däckguiden för mer information.

Uppslag_däckguiden

Gör en besiktning av gafflarna

Truckens gafflar slits oerhört mycket vid användning och måste kontrolleras. Finns några sprickor på gafflarna och gaffelfästena? Finns det låsanordningar och fungerar dessa som det ska? Har gafflarna 90% av sin tjocklek kvar vid gaffelhälen?

Fråga om garantier

Hur lång tid gäller garantin och vad innehåller den?

Vi hjälper gärna till och svarar på dina frågor om begagnade truckar. I vår webbshop finns mängder av begagnade kvalitetstruckar som redan har genomgått alla ovan besiktningar och tester. 

Läs mer: 5 anledningar varför du ska köpa en begagnad truck >>

Poplära artiklar