Fusk kring truckkort – ett växande problem

Picture of Stefan Elfqvist

Stefan Elfqvist

Lästid: 4 minuter

Utbildning

Stefan Elfqvist, säkerhetsrådgivare och produktchef för Toyotas förarutbildning, förklarar att problemet gällande fusk kring truckkort är omfattande. Konsekvenserna av bristfälliga utbildningar kan kosta både liv och pengar när det går riktigt illa. Fler än tusen personer skadas årligen i samband med truckanvändning, där den vanligaste orsaken är att föraren tappar kontrollen över trucken, kolliderar, välter eller inte använder trucken på rätt sätt. Information om utbildningsintyg (truckkort) >>

operator-training-2
Trots detta möter våra utbildare vissa arbetsgivare som är helt ovetande om vad som ingår i en truckutbildning och vad ett körtillstånd verkligen innebär. Önskan om snabba och billiga utbildningar i en helt oreglerad marknad gynnar tyvärr mindre seriösa utbildningsföretag. Även arbetssökande som söker jobb som truckförare kan ta genvägar för att kunna visa upp ett truckkort inför anställningen på bekostnad av sin egen säkerhet.

Truckar är inblandade i så många arbetsolyckor på grund av att många förare saknar kunskap, vilket är beklagligt. Det kostar både i mänskligt lidande och i sönderkört gods och stillestånd för arbetsgivaren.

förarutbildning

Hur ska man tänka när man anställer en truckförare?

Ett tips till er arbetsgivare som ska anställa truckförare är att titta lite extra på de arbetssökandes utbildningsintyg (truckkort) med hänsyn till val av utbildare, längd på utbildningen och vilka trucktyper som kördes på utbildningen. Jämför uppgifterna på truckkoret med den erfarenhet som de arbetssökande uppger. Som exempel:

En grundutbildning för en ny truckförare kan inte genomföras på ett par timmar så om flera trucktyper är ikryssade på truckkortet ska personen ha praktisk erfarenhet av att ha kört dessa under sin utbildning. Det är omöjligt att ha fått den nödvändiga praktiska erfarenheten under en halvdagsutbildning.

Kontrollera även att utbildningsföretaget ni väljer har väldokumenterade rutiner. Gärna kvalitetscertifierat och framför allt att de för register på sina utbildade elever, så att man kan få en kopia om truckkortet förloras.

Till våran förarutbildning

Poplära artiklar