5 frågor innan ni köper eller hyr en truck

Picture of Susanne Wallgren

Susanne Wallgren

Lästid: 5 minuter

Hyra truck

Att hyra en truck kan ju tänkas ganska enkelt. Du öppnar Google och söker efter "Hyra truck", klickar på några av länkarna och väljer sedan vilka företag du ska kontakta. Tyvärr är det ett ganska tidskrävande tillvägagångssätt. 

Om du däremot vet exakt vilka behov du har och hur din arbetsplats ser ut där trucken kommer att röra sig innan du börjar ringa är det mycket lättare för dem att hjälpa dig att hitta rätt i truckdjungeln.

Vad är maxvikten som ni behöver lyfta?

Det första du behöver veta är hur tungt trucken kommer att lyfta. Bestäm från början den maximala vikten och köp eller hyr bara en truck som har den kapaciteten. Ta även hänsyn till godset storlek för att veta vilken gaffellängd och bredd ni behöver. 

Vad är maxhöjden ni behöver lyfta till?

Efter att ni har bestämt en maxvikt behöver ni ta reda på hur högt ni ska lyfta. Mät höjden på ditt högsta ställage där ni ska placera pallarna. Lägg till 15 cm så att ni är säkra på att pallen kommer in. 

staplare vid ställage

Vad är maxhöjden ni behöver lyfta maxvikten till?

Här blir det lite krångligare. Även om en truck har en kapacitet på 2.5 ton och 5 meter betyder inte det att du kan lyfta 2.5 ton ända upp till 5 meter. 

Vilken truck är bäst för er verksamhet?

I vilken miljö kommer trucken att användas?

Miljön på ert truckområde bestämmer i mångt och mycket vilken typ av truck ni behöver. Nedan är fyra frågeställningar att ta i beaktning

  1. Kommer ni att använda trucken inomhus, utomhus eller båda?
  2. Vilken typ av underlag kommer trucken att röra sig på?
  3. Vad är minimibredden på gångarna som trucken kommer att röra sig i?
  4. Finns det några höjdrestriktioner för att komma in eller ut ur anläggningen?

Vilken typ av pallar och gods ska ni hantera?

För att förstå vilken typ av gafflar ni har behov av bör ni titta på vilken typ av pallar ni har samt storleken på pallarna och godset.

Sammanfattning

Oavsett om du ska hyra eller köpa en truck är det bra att vara så förberedd som möjligt innan du tar kontakt med företag och återförsäljare. 

Ladda ner Fördelar med att hyra truck

Poplära artiklar