Allt om pallar för att välja rätt pallyftare | Pallyftarskolan

Picture of Mattias Lundh

Mattias Lundh

Lästid: 5 minuter

Pallyftarskolan

I pallyftarskolan kommer vi att lyfta fram några av de saker som du bör fundera på innan du köper en ny pallyftare. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver veta om pallar för att välja rätt pallvagn.

Vad du behöver veta om lastpallar för att välja rätt pallyftare?

En lastpall är en platt konstruktion som används för transport och frakt och som gör det möjligt att flytta enhetslaster mer kostnadseffektivt, säkert och ergonomiskt. Användningen av lastpallen, som vi känner till den idag, utvecklades under andra världskriget. Pallar är oftast gjorda av trä, plast eller metall och valet av pall beror oftast på lasten och miljön den används i.

Se våra olika modeller av pallyftare

Vilken pallstorlek är standard?

Internationell standardstorlek existerar egentligen inte, eftersom palldefinitioner, konstruktionsstandarder och terminologi varierar från land till land. Nationella standarder och inofficiella branschstandarder finns dock, så ta kontakt med lokala organisationer för mer information.

Den vanligaste pallstorleken i Europa är 1200 x 800 mm. Pallen, som ursprungligen togs fram av svensken Ivar Bryntse i ett samarbete mellan dåvarande BT och SJ, kallas för Europapall.

Alla typer av gaffeltruckar fungerar inte med alla typer av lastbärare. Var därför noga med att kontrollera palldimensioner och laststorlekar (inklusive överhäng) innan ni specificerar hur trucken ska vara. Enhetslasters vikt och innehåll påverkar tyngdpunkt och restkapacitet som trucken behöver för att kunna stapla.

Vad du behöver veta om Europapallen

  • Europapallen har minst 78 spikar i ett specifikt spikmönster. 
  • Pallen väger 20 - 25 kg.
  • Endast torr ved får användas, så att pallen inte möglar.
  • På vänstra hörnbrädan syns EPAL-logotypen.
  • På mittenbrädan visas tillverkarnummer tillsammans med kontrollorganets signatur, t ex SIS, och namnet på järnvägsbolaget som installerade kontrollorganet.
  • I högra hörnet visas EUR-logotypen.  

 

 Europapall EPAL

 

Ladda ner hela Lyftvagnsguiden

 

Poplära artiklar