NJA! Enligt arbetsmiljöverket får en truck bara användas av den som har dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper för att använda den säkert. ”Arbetsgivaren skall förvissa sig om att arbetstagaren har den utbildning som behövs och vet vad han har att iaktta för att undgå riskerna i arbetet”.
En lämplig utbildning för truckförare är den som följer den läroplan ( TLP10) som utarbetats i samverkan mellan arbetsmarknadens parter och branschorganisationer.
Utbildningsintyget som ofta kallas truckkortet är ett intyg du får när du har gått en grundutbildning i truckkörning, kom ihåg att du är inte en van truckförare än! Nu gäller det att öva för att bli en ännu bättre och säkrare truckförare. Tänk på att det finns många truckförarutbildningar där ute, alla av olika kvalitet, vilket innebär att den som ansvarig inte alltid kan vara säker på vad truckförare verkligen har lärt sig genom att bara titta på utbildningsintyget (truckkortet).
Som tur är räcker inte truckkortet för att ha rätt att köra truck. Du måste också ha ett körtillstånd utfärdat av arbetsgivaren vars ansvar det är att se till att föraren verkligen kan köra den eller de truckar som ska användas på arbetsplatsen. Problemet för arbetsgivaren är att det i dagsläget inte finns några krav på hur en truckförarutbildning ska vara utformad. Det finns de som bara är baserade på teori, där studenterna aldrig får prova att köra truck eller endast köra ett fåtal truckar medan utbildningsintyget visar att de har lärt sig att köra alla trucktyper.
Läs mer: Körkort eller körtillstånd för att köra truck?
Det är detta körtillstånd som utgör den egentliga behörigheten att köra truck på arbetsplatsen. Den som fått uppgiften av arbetsgivaren att utfärda körtillstånd ska ha den kunskap, information och erfarenhet som krävs för att arbetet med truck på företaget ska kunna utföras säkert. Arbetsmiljöverket (extern länk) kan utfärda sanktionsavgifter från 15.000 kr upp till 150.000 kr om körtillstånd saknas.
Förutom truckkortet och körtillståndet krävs det också att arbetsgivaren informerar och ger instruktioner om de lokala förhållanden och regler som gäller på arbetsplatsen och som påverkar arbetet som truckförare. Dessa lokala regler ska specificeras på intyget.
Arbetsmiljöverket skriver också i sina kommentarer till §18 att repetitions- och fortbildningskurser är viktiga för att upprätthålla en säker truckanvändning. Det kan t.ex. vara nödvändigt med en fortbildningskurs vid större förändringar i arbetet. Repetitions- och fortbildningskurser ger också möjlighet till attitydpåverkan när det gäller säker truckhantering, riskmedvetenhet och vilja att följa uppställda regler.