6 sätt att förbättra ergonomin för truckförarna

Picture of Stefan Elfqvist

Stefan Elfqvist

Lästid: 13 minuter

Alla företag vill förbättra effektiviteten, minska kostnaderna, optimera varuflödet, maximera användning av lageryta, investera i ny teknik mm. Förutom allt detta är det också viktigt att fokusera på sina truckförare om ni verkligen vill öka produktiviteten och inte minst minska sjukfrånvaron.

upphöjd truckförare vid ställage

Att använda en gaffeltruck är ett krävande jobb: stressen under högsäsongen kan påverka förarna och göra dem mindre effektiva och produktiva. Därför kan ett proaktivt ergonomiskt fokus hjälpa dig att maximera produktiviteten.

Vad är ergonomi?

Många antar att det handlar om sittställning eller kanske räckvidd. Men ergonomi är mycket mer än så. Ergonomi tillåter arbetare att göra sina jobb. Att göra det rätt, säkert, med komfort och med noggrannhet. Det handlar om att minska belastning, stress och obehag och att ha mer avslappnade positioner som så småningom leder till högre effektivitet.

Hälsa och arbetsmiljö är starkt relaterade. En ny studie* visade att truckförare har ökad risk för nack- och axelskador. Forskningen visade att 49 procent av operatörerna hade nacksmärta under det gångna året och 63 procent hade smärta i axlarna. Därför är det viktigt att förbättra arbetsplanerna, justera arbetsuppgifterna och ha ergonomiskt utformad utrustning.
*studien genomfördes av Region Östergötlands enhet för arbets- och miljömedicin.

Hur kan ni förbättra ergonomin för truckförarna?

1. Välj en låg instegshöjd

En låg instegshöjd gör att det blir lättare och mindre tröttsamt att upprepade gånger gå på och av en plocktruck, särskilt i intensiv orderplockning, vilket gör arbetarna mer produktiva och motiverade under hela skiftet. Det här gäller såklart för alla typer av truck där föraren måste gå av och på upprepade gånger under ett skift.

toyota-bt-optio-plocktruckLäs mer om våra plocktruckar här

2. Använd en fjärrkontrolls-lösning

Ett fjärrkontrolls-koncept gör det möjligt för föraren att föra trucken framåt utan att behöva köra den. Föraren kan helt enkelt förflytta trucken i en plockgång med en liten fingerstyrd fjärrkontroll. Denna enkla och effektiva handsfree-lösning gör att hen kan gå bakom eller bredvid trucken och på så sätt minska behovet av att gå av och på den hela tiden.

t-mote fjärrkontrollslösning

3. Minska ansträngningarna att dra laster

Manuell materialhantering kräver mycket dragning, bärning och böjning, vilket belastar arbetarens kropp som i sin tur kan leda till skador och sjukfrånvaro. Dragtruckarna med gående förare, utformade för enkel förflyttning av lastbärare, är kompakta, manövrerbara och enkla att använda. Tracto W-serien kan hantera rullkorgar på upp till 1,5 ton med minimal ansträngning, även på ojämna underlag. Dessa lastbärare kan enkelt monteras eller demonteras för ökad produktivitet.  Elektriska dragfordon är enkla och säkra att använda, vilket hjälper dig att manövrera varor i små områden och få dem till rätt plats på ett ergonomiskt och snabbt sätt.

Våra dragtruckar

4. Sök efter en bekväm arbetsställning

Truckförare tillbringar större delen av sin tid i trucken. Därför är en bra arbetsplats som kan anpassas till deras preferenser vara avgörande. Exempel kan vara kontroller som är lätta att nå och en övergripande layout som underlättar deras dagliga arbete. För någon som kör skjutstativ och ofta lyfter på höga höjder kan nacken och axlarna belastas mer än vanligt. En hytt som lutar när lasten lyfts kommer att minska denna stress och hålla föraren mer fokuserad och produktiv.

toyota skjutstativtruck med tiltVåra skjutstativtruckar

5. Arbeta vid bordshöjd när det är möjligt

Lösningar behöver inte vara komplexa. Att höja pallarna till en bekväm höjd som fungerar som ett höjdjusterbart arbetsbord ger förarna en mer bekväm arbetsställning. En fotocell som övervakar höjden på lastens övre del gör det ännu enklare: när föremål flyttas av och på, justeras gaffelhöjden automatiskt till en bekväm nivå för föraren.

Våra saxlyftvagnar

 

6. Se till att du är skyddad när du arbetar utomhus

Arbetsförhållandena utomhus kan vara svåra på grund av regn, vind och sol. Med tanke på hälsa och produktivitet krävs korrekt skydd. Beroende på arbetsförhållanden kan vindrutor, torkar, dörrar, värmare etc. monteras på din gaffeltruck för att göra arbetet utomhus lika bekvämt som inomhus.

tonero beverage

Vill du ha hjälp med riskbedömningar på din arbetsplats? Du kanske är osäker på vem som har ansvaret om någonting händer, vilka dokument som ska finnas enligt lag eller vilken typ av utbildning truckförarna måste ha för att för köra truck hos er. Safety och risk management>>

Ansvar och skyldigheter för dig som arbetar med truck

 

 

Ladda ner guiden "Ansvar och skyldigheter för dig som arbetar med truck"

 

 

Poplära artiklar