Vi använder cookies för att göra din upplevelse på vår sida så bra som möjligt. OK

Jag har truckkort, får jag köra truck?

Stefan Elfqvist - 29 januari 2018

Truckkortet kallas ofta det intyg du får när du har gått en truckförarutbildning, men det finns många truckförarutbildningar där ute, alla av olika kvalitet, vilket innebär att du som ansvarig inte alltid kan vara säker på vad dina truckförare verkligen har lärt sig. 

Som tur är räcker inte truckkortet för att ha rätt att köra truck. Föraren måste också ha ett körtillstånd utfärdat av arbetsgivaren vars ansvar det är att se till att föraren verkligen kan köra den eller de truckar som ska användas på arbetsplatsen. Problemet för arbetsgivaren är att det i dagsläget inte finns några krav på hur en truckförarutbildning ska vara utformad. Det finns de som bara är baserade på teori, där studenterna aldrig får prova att köra truck eller endast köra ett fåtal truckar medan utbildningsintryget visar att de har lärt sig att köra alla trucktyper.  

Om du som arbetsgivaren ger körtillstånd till dem och det sedan händer en olycka är det ditt ansvar.

Förutom truckkortet och körtillståndet krävs det också att arbetsgivaren informerar och ger instruktioner om de lokala förhållanden och regler som gäller på arbetsplatsen och som påverkar arbetet som truckförare. Dessa lokala regler ska specificeras på intyget.

Det är detta körtillstånd som utgör den egentliga behörigheten att köra truck på arbetsplatsen. Den som fått uppgiften av arbetsgivaren att utfärda körtillstånd ska ha den kunskap, information och erfarenhet som krävs för att arbetet med truck på företaget ska kunna utföras säkert.

Arbetsmiljöverket kan utfärda sanktionsavgifter från 15.000 kr upp till 150.000 kr om körtillstånd saknas.

Sammanfattning:

Körtillstånd från arbetsgivaren är ett krav för att få köra truck och måste vara utställda till alla på arbetsplatserna som ska köra truck för just de truckarna som de ska använda. Det är arbetsgivarens ansvar att säkerställa att de anställda har gått en fullgod utbildning med teori och praktik för just den trucken som de ska köra. 

Vill du läsa mer om sanktionerna som kan drabba dig om du inte har körtillstånd till truckförarna?

Ladda ner guiden om krav och regler för truckanvändning

 

Taggar: Utbildning, Köra truck

Stefan Elfqvist

Stefan är Senior Security Advisor inom utbildning, säkerhet och riskanalys för området användning av truck.

Förra inlägget Nästa inlägg
Inga resultat