Hur du förvarar truckbatterier på bästa sätt

Picture of Magnus Runnander

Magnus Runnander

Lästid: 6 minuter

Batterier , Litium-jon

I perioder kan du behöva ställa av en eller flera truckar. Kanske har ni fått förändrade behov eller så har ni delar på året då verksamheten går på lägre hastighet. 

Om truckarna står stilla under längre perioder kan det vara bra att ha några förhållningsregler för att batterierna ska må så bra som möjligt. Truckar med blysyrabatterier måste förvaras på ett specifikt sätt om du vill kunna återuppta din drift snabbt när saker och ting går tillbaka till det normala utan att behöva slösa tid på batteriservice eller ladda.

toyota motviktstruck batteri

Truck med blysyrabatteri

Ladda batterierna fullt och utför normalt batteriunderhåll

Om du behöver förvara batterier under långa perioder, se till att de är fulladdade först. Detta hjälper till att förhindra sulfatering, vilket kan vara svårt och dyrt att fixa och allvarligt påverkar batteriets prestanda och livslängd.

Underhållsladda batteriet var tredje månad och kontrollera vätskenivån

Även om du förväntar dig att dina batterier inte kommer att användas under lång tid bör du fortfarande ladda dem var tredje månad. Detta garanterar att de kommer att vara fulladdade och redo att användas när du behöver dem igen. Om du förvarar dem i laddningsställen, håll batterierna anslutna till laddarna.

Tänk på detta när du ställer av en truck 

Förvara truckbatterierna i en torr miljö

I dammiga eller smutsiga miljöer bör trucken täckas över med tyg som inte samlar kondens, till exempel bomullstyg. Se alltid till att dina batterier hålls inomhus, borta från fukt eller frost för att säkerställa deras goda prestanda i framtiden.

Drag ur batterihandsken om trucken inte ska användas i mer än tre dagar

Även när din truck inte är påslagen kommer batteriet fortfarande att långsamt laddas ur. När detta inträffar kommer du att upptäcka att dina batterier är helt urladdade när det är dags att börja arbeta igen. Om batterierna måste vara kvar trucken, koppla bort dem.

litiumjontruck med batterilucka

Truck med litiumjonbatteri från Toyota

Omgivningstemperaturen ska vara mellan -20°c och +45°c.

  • Ladda batteriet fullt
  • Koppla från batterikontakten ur batteriet
  • Underhållsladda batteriet var sjätte månad

Allt om laddning och säkerhet av litiumjonbatterier i truckar

Om du följer dessa grundläggande regler för batterihantering medan dina batterier är ur användning kan du vara säker på att de kommer att fungera bra när du behöver dem igen.

Kontakta oss för mer information eller om du behöver hjälp på något annat sätt

Ladda ner checklista för daglig tillsyn av truckbatteri

Poplära artiklar