Vi använder cookies för att göra din upplevelse på vår sida så bra som möjligt. OK

Den bästa trucken för brädgården och bygghandeln

Henrik Åkerlund - 7 oktober 2019

Att äga eller driva en brädgård kan vara en givande och lönsam verksamhet, men bara om du har rätt verktyg för jobbet. Utrustningen du använder för att transportera och stapla ditt virke är särskilt viktigt. Gaffeltruckar är särskilt väl lämpade för den moderna brädgården och kan hjälpa dig och dina anställda att transportera även det tyngsta materialet säkert, snabbt och effektivt.

Men gaffeltruckar finns i många olika former och storlekar, och inte alla modeller är idealiskt anpassade till de uppgifter som den genomsnittliga brädgården kräver. För att hjälpa dig att välja en truckmodell som passar dina behov, ställ dig själv följande frågor när du jämför modellerna.

El- eller dieseldriven gaffeltruck?

Elektriska gaffeltruckar har många goda egenskaper - de är billiga att köra och mycket miljövänliga, och de kan användas inomhus utan det blir problem med avgaserna som t.ex. en dieseltruck avger. Något som man dock bör beakta är den normalt lägre markfrigången på en elektrisk kontra en förbränningsdriven motviktstruck. Därför är det viktigt att marken eller gårdsplanen är städad, plan och utan stora potthål där man riskerar att köra fast i.

Läs mer om hur du kan effektivisera din brädgård>

En annan aspekt att ta hänsyn till är batteriladdningen. Klarar du en hel arbetsdag utan batteriladdning eller batteribyte, där du med en dieseltruck snabbt och enkelt tankar den? Med litiumjon-tekniken har man löst batteriladdningen på ett enkelt sätt, nämligen genom pausladdning vid raster och lunch. Ditt val av drivlina beror på hur brädgården och din hantering ser ut.

Vilken typ av däck ska din gaffeltruck använda?

För att spara tid och pengar är det bäst att ha rätt däck monterade på din gaffeltruck redan vid inköpstillfället. Du har egentligen två varianter av däck att välja på; de elastiska- eller de luftfyllda däcken.

De elastiska tenderar att vara något stötigare på ojämna underlag, men är å andra sidan punkteringsfria och väldigt driftsäkra. De luftfyllda har bättre körkomfort men du riskerar stillestånd vid en punktering. Kör du dessutom med för lågt däcktryck så kan den bli mer trögstyrd, drar mer bränsle/energi och blir ostabil.

För vinterkörning finns olika alternativ för att förbättra framkomligheten. Skruvdubb, där man skruvar i dubbar på hösten och tar ur dem på våren, då slipper man däckbyte och extra uppsättningar med däck och fälg. Snökedjor som spänns runt drivhjulen, snabb och enkel montering men ökar ljudnivån och komforten minskar vid barmark. Som tredje alternativ, micro-sajpade däck, dvs standardäck där däcken är skurna så man får ett mönster liknande som på dubbfria vinterdäck, tyst, enkelt och fungerar året om.

Ladda ner däckguiden>

Vilken typ av hytt ska du välja? - den enklare standardhytten eller den gummiupphängda premiumhytten

Det beror på hur mycket du kör per dag eller tillfälle. Vid körning någon timme om dagen fungerar en enklare hytt utmärkt, med tillräcklig värme, ljudnivå och sikt för ett fullgott arbete. Ska du däremot köra längre pass rekommenderas starkt en hytt som lyfter förarkomforten till en högre nivå, gärna en hytt som är gummiupphängd för lägre vibrationer och ljudnivå för föraren. Dessa hytter har också effektivare värme och bättre runtomsikt för säkrare körning.

Taggar: Däck, Motviktstruckar, Eltruckar

Henrik Åkerlund

Henrik är produktansvarig för Toyotas motviktstruckar.

Förra inlägget
Inga resultat