Blysyrabatterier eller Litiumjonbatterier?

Picture of Susanne Wallgren

Susanne Wallgren

Lästid: 9 minuter

Batterier , Litium-jon

Det finns höga förväntningar på truckbatterier. De måste vara högpresterande varje dag under långa eller flera skift. Trucken är ofta ett av de viktigaste arbetsverktygen, och genom att byta till litiumjon får du en truck som kan gå längre tid och som har en längre livslängd. Dessutom är det en klok investering som lönar sig långsiktigt.

Fördelar med litiumjon jämfört med blysyrabatterier

Högre energitäthet

Den senaste litiumjonteknologin har mycket högre energidensitet och ger därför mer än 30% högre energieffektivitet än blysyrabatterier, vilket betyder att batterierna ger högre kapacitet. Det gör att du kan gå ner i batteristorlek och Ah jämfört med ett blysyrabatteri. I slutändan betyder det mindre batterichassin och mindre truckar men med samma höga kapacitet som ett blysyrabatteri.


Toyota BT Levio LWI160

 
 
BT Levio LWI160 är den första designade Toyota trucken som utvecklats utifrån vårt modulära litiumjonkoncept, vilket gör den kompakt, otroligt lätt och mycket energieffektiv.

Till BT Levio LWI160


 

Längre livslängd

 

Energieffektivitet är relaterat till batteriets prestanda under truckens livslängd. Blysyrabatterier tillåter 1 500 livscykler, medan litiumjonbatterier håller upp till tre gånger längre , vilket gör att du kan korta laddningstiderna avsevärt. 

Snabbladdning

Från att behöva ladda 6-8 timmar med bly-syra räcker det nu med 1-3 timmar per dag, beroende på förhållandet mellan batteri och laddare. Det innebär att det finns stora energibesparingar att göra. Li-ion batterierna mår dessutom bra av att pausladdas , medan blybatterier endast ska långladdas för att behålla sin livslängd.

190619-105-3-print-1

Från att behöva ladda 6-8 timmar med bly-syra räcker det nu med 1-3 timmar per dag

Underhållsfria

Litiumbatterier, till skillnad från blybatterier, behöver inte någon typ av underhåll eller batteribyte. Det är ett helt slutet system  som inte släpper ut några gaser och är därför säkrare .

Kan laddas var som helst

När ett bly-syrabatteri laddas måste ett speciellt utrymme med ventilation finnas pga risk för knallgas och ev läckage av batterisyra. Litiumbatterier som är helt förseglade kräver inga ventilerade utrymmen.

Kort sagt, litiumbatterier har flera fördelar jämfört med traditionella batterier och kommer utan tvekan att bli framtidens fantastiska alternativ och energiinnovation. Toyotas litiumjonbatterier. 

Vill du lära dig mer om litiumjon?

Ladda ner "Litiumjon for dummies"

Poplära artiklar