Bättre truckekonomi, del 1: Så får ni batterierna att räcka längre

Picture of Stefan Elfqvist

Stefan Elfqvist

Lästid: 8 minuter

Fleet management , I_Site

Att möta kraven på att hålla en maskinpark med truckar ständigt tillgänglig och samtidigt hålla koll på kostnaderna kan vara en svår balansgång. Men det finns erfarenhet och idéer som hjälper er till en mer effektiv drift. Vi vill lyfta fram tre vägar till bättre truckekonomi, med åtgärder och tips som ofta är okända eller inte utnyttjas konsekvent.

Här i den första delen ska vi prata om batterihantering.

Spara batterierna och spara pengar

Ansvaret för en truckpark gäller inte bara själva fordonen utan också batterierna, Det är en ofta förbisedd faktor, trots att dessa svarar för en betydande del av budgeten. Med korrekt batterihantering ökar livslängden och ni undviker utgifter för nya batterier till befintliga truckar.

Så hur gör man för att få truckbatterierna att räcka längre? Först gäller det att ta reda på ett par detaljer: hur batterierna laddas, samt om ni har rätt typ av batterier för er verksamhet.

Att svara på dessa frågor kan vara knepigare än man tror. Därför har vi utvecklat Toyota I_Site , en tjänst med en webbportal som ger bekväm tillgång till mängder med information om batterierna.

Hur och när laddar ni batterierna?

Det har länge varit en närmast omöjlig uppgift att veta hur batterierna i en truckpark laddas. Men med I_Site blir det både möjligt och enkelt att följa varje laddcykel för alla batterier. Systemet flaggar för misstänkt ineffektiv batterihantering så att ni direkt kan sätta in lämplig åtgärd, till exempel att erbjuda extra utbildning till förarna.

Genom att studera batterianvändningen för hela truckparken får ni också ett bra underlag för att göra driften mer energieffektiv.

TMHE_Banner_cost_saving_2

Använder ni rätt typ av batteri?

Vårt system för att hantera truckparken kan automatiskt se vilken typ av batteri som används – blybatterier eller litiumjon. Det ger också hjälp med att välja rätt batterityp för er verksamhet.

Konsten att få ut det mesta ur batterierna

Hur batterierna bör hanteras har väldigt mycket att göra med typen av batteri.

Med blybatterier:

Blybatterier bör laddas först när de är djupt urladdade, till 20%. Det kan ge en förväntad batterilivslängd på fem år eller mer. Livslängden påverkas av laddningsfrekvensen. Så kallad pausladdning, när trucken laddas ofta under korta perioder, kan medföra drastiskt förkortad livslängd. Följden blir att batteriet behöver bytas ut mycket tidigare.

Med litiumjonbatterier:

Litiumjonbatterier medger mer flexibel laddning. Till skillnad från blybatterier så påverkas inte deras livslängd av laddningsfrekvensen. I detta fall blir pausladdning i stället en god vana som bör uppmuntras för att hålla driften i gång.

Med I_Site Explorer kan ni se till att batterierna alltid är fullt laddade när truckarna inte används. Laddning under arbetsdagen undviks så långt som möjligt, vilket annars tar dyrbar tid från produktionen.

Med rätt val av batterier som laddas optimalt kan ni utnyttja era truckar fullt ut och samtidigt spara energi och kostnader. Något som alla vinner på.

Poplära artiklar