5 sätt att förebygga skador på truckgafflarna

Picture of Magnus Runnander

Magnus Runnander

Lästid: 3 minuter

Service , Köra truck

Gafflarna på gaffeltrucken är utan tvekan den viktigaste delen av trucken. Utan dem skulle du ju inte kunna lyfta några pallar. Att hålla gafflarna i gott skick och fungera ordentligt är därför absolut nödvändigt.

5 tips för att förhindra skador på truckgafflarna

1. Skydda hälen

Vikten av din last bärs på gafflarnas häl, så det är viktigt att du alltid håller den delen skyddad. Dra inte hälen i marken och utsätt inte hälen för värme. Det kan orsaka skador och göra gafflarna sårbara för att tappa lasten.

2. Använd inte gafflarna för annat än att lyfta

Du har nog sett det tidigare - truckförarna kommer ibland att använda gafflarna för att bända upp saker. Gör inte det! Att använda gafflarna för allt annat än vad de är gjorda för kan orsaka allvarliga skador.

Läs mer om användningen av förlängningsgafflar>>

3. Lyft inte laster som överstiger gaffeltruckens maximala kapacitet

Din gaffeltruck kommer med en kapacitetsklassificering av en anledning. Var uppmärksam och följ den.

4. Låt inte dina gafflar slå i marken

Ta ner dina laster långsamt och låt inte gafflarna slå ner i marken. Detta kan orsaka sprickor och kan bli ett säkerhetsproblem.

5. Använd alltid båda gafflarna

Försök aldrig att lyfta något med bara en gaffel. Dina gafflar är avsedda att användas tillsammans och med enbart en kan man orsaka både böjning och sprickbildning.

Om du har haft problem med skadade gafflar, se till att du och dina operatörer förstår vad som orsakar dem. Därifrån kan du vidta nödvändiga åtgärder för att skydda gafflarna och undvika driftstopp som kommer med skadad utrustning.

Boka gaffeltest med Toyota

Poplära artiklar