Vi använder cookies för att göra din upplevelse på vår sida så bra som möjligt. OK

3 saker att tänka på när du köper eller hyr truck

Sven Schön - 15 februari 2018

Är du osäker på om du ska köpa eller hyra nästa truck?

För vissa är det grundläggande att äga sina truckar medan det för andra är smidigare att långtidshyra. Vissa väljer också att hyra vissa av truckarna och köpa andra.

För att hjälpa dig har vi listat 3 frågeställningar som du kan fundera på och som kan underlätta ditt val för nästa truckinvestering.

Läs mer om för-och nackdelar med att köpa eller hyra truck

1. Vad är din budget?

Är trucken det som du vill investera i eller finns det andra saker som är bättre lämpade och som genererar ökad produktion och vinst till din verksamhet?  Precis som vilket köp som helst, är det viktigt att vara realistiskt vid truckinköp. Du behöver vara medveten om att du får vad du betalar för och att en billig truck inte alltid håller samma standard som en dyrare truck.  Tänk också på att trucken sjunker i värde snabbt efter att du börjat använda den. Om du inte har tillräcklig budget för att investera i precis den trucken som du har behov av, är det oftast bättre att titta på långtidshyra.

2. Hur många timmar kommer trucken att användas?

Köp inte en sprillans ny truck för att sedan låta den stå hälften av dagen och samla damm. Att köpa en helt ny truck rekommenderas för den verksamheten där trucken kommer att användas i minst ett helt skift om dagen. Fundera på om ni använder trucken tillräckligt mycket för att ska vara ekonomiskt hållbart.

Låg användning: 3-4 effektiva timmar per vecka - köp eller hyr en basic begagnad truck. Se över vad serviceavtalet innehåller.

Medelbruk: 2-4 effektiva timmar per dag - köp eller hyr en premium begagnad truck. 

Hög användning: 5-10 effektiva timmar per dag - köp eller hyr en ny truck.

Vad menas med effektiva timmar (drifttimmar)?

”Effektiva timmar räknas de timmar som någon av pump- eller drivmotor är aktiverad. Nyckeltimmar är de timmar som trucken är igång, men inte används (dvs varken slits eller rullar).”

3. Hur är miljön där trucken rör sig?

Om er verksamhet gör att trucken slits mer än normalt är det viktigt att ni gör upp med företaget ni hyr från att servicen tillåter för högre vardagsslitage. Ni kommer då betala lite extra för fler servicetimmar om året. Det kan låta onödigt men det är ännu värre att trucken går sönder och stannar.  Ni slipper även oväntade kostnader i slutet av leasingperioden för att trucken är för sliten. 

Alternativet är att köpa trucken. Då måste ni själva hantera underhållet av trucken och ett högt slitage kan leda till många oväntade servicetimmar med en extern servicefirma.  

Om du vill ha mer information om för och nackdelar med att köpa vs hyra truck, ladda ner vårt whitepaper där vi listar under vilka omständigheter du borde köpa din truck alternativt hyra den.

 Ladda ner guiden Köpa eller hyra truck

Taggar: Hyra truck, Köpa truck

Sven Schön

Sven är Business manager för Strategiska affärsprojekt och en höjdare på att guida kunder till bästa möjliga investering.

Förra inlägget Nästa inlägg
Inga resultat